Plassering av gravsteinen mht. omkring liggende vegetasjon, fuktighet og temperatur, samt steintype og overflate påvirker hvor ofte steinen trenger rengjøring. Polerte overflater krever minst vedlikehold.

 

Råd om vedlikehold av gravstein

Det finnes mange forskjellige rengjøringsmidler for rengjøring av naturstein, det viser seg at vann og en litt stiv skrubb er tilstrekkelig. Om du har en gravstein som er mosegrodd og du vil fjerne mosen fra gravsteinen, kan vi anbefale at du først fjerner så mye av mosen som mulig med en børste, før resten vaskes bort med litt klorin og vann eller lett såpevann.

Det er viktig man aldri skal bruke børster av stål eller andre metaller som kan forårsake rustdannelser og riper i steinen. Det er også viktig at man er svært forsiktig når man vasker i nærheten av inskripsjonen eller ornamenter på gravsteinen. Bokstavene og ornamentene er gjerne fylt med gull, sølv eller lakk, og kan bli skadet av en børste.

På helpolerte gravsteiner vil ikke skitt, mose, o.l. feste seg så lett til overflaten, og da er det nok å skylle over med rent vann eller tørke over med en fuktig klut.

Steinene med ru eller naturlig overflate bør vaskes med vann og en myk kost 2-3 ganger i året. Bruk gjerne en oppvaskkost. Hele steinen kan vaskes med en tynn blanding av klorinvann eller lett såpevann. Vær forsiktig med bokstavene.